Pro-Crypto SEC-kommissionär säkerställer andra termin

Hester M. Pierce, en kommissionär med Förenta staterna Securities and Exchange Commission (SEC) som har fått ett rykte för att stödja kryptoindustrin, har säkrat en andra mandatperiod med det reglerande organet. I går gjorde SEC-ordföranden Jay Clayton bekräftelsen officiell i ett tillkännagivande.

Pierces omfattande track record

Pierces bekräftelse kom efter en omröstning som ägde rum på onsdagen. Nyheterna kommer utan tvekan komma som en lättnad för kryptoentusiaster, eftersom Pierce har gjort sitt godkännande för sektorn vid flera tillfällen känd.

Under åren har Pierce offentligt brott med sin byrås hantering av cryptocurrencyindustrin. Hennes mest hårda kritik har hittills varit föremål för regleringsmetoder, särskilt när det gäller Bitcoin-börshandlade fonder (ETF).

SEC har varit ökända för att ha blockerat över fem Bitcoin Lifestyle ETF-applikationer under de senaste tre åren. Med tanke på att många tror att dessa verktyg kan utgöra ett säkert sätt för investerare att interagera med cryptocurrencies, har byrån haft en omfattande granskning för att den inte har godkänt dessa applikationer.

När SEC avvisade den senaste Bitcoin ETF-applikationen (från det institutionella investeringsföretaget Wilshire Phoenix) valde Pierce det för att behandla ETF-applikationer med en inkonsekvent lagstiftningssynpunkt.

Pierce ansåg att inget företag skulle få sin ansökan godkänd baserad på SEC: s ”ständigt skiftande standarder” på Bitcoin-produkter. Hon avslutade med att förklara att en sådan inställning så småningom skulle beröva investerarna deras chans att få tillgång till Bitcoin på marknader inom SEC: s regelverk.

I slutet av juli ifrågasatte Pierce också SEC: s motiv för att stänga av Telegram Open Network (TON) blockchain och GRAM-symbolerna. Båda projekten kommer från den mobila meddelandegiganten Telegram, och företaget har byggt mot dem sedan det samlade in 1,8 miljarder dollar i två Initial Coin-erbjudanden (ICOs).

SEC citerade emellertid företaget för att inte ha registrerat sitt tokenerbjudande och följde därför av utbyteslagen från 1934. Efter månader med rättsliga tvister drog sig Telegram ur kampen och stängde sina krypto-ambitioner.

Pierce var inte nöjd med resultatet av tvisten. I ett tal vid Blockchain Week Singapore betonade hon att tillsynsmyndigheterna ska främja tillväxt och innovation inom finansbranschen. Men hon påpekade också att SEC har gjort mer än bara verkställa.

Till viss del förklarade hon:

”Verkställighetsåtgärder kan vara lärorika för andra än fördömare, men är inte en lämplig mekanism för att skapa ny lag. Vår lagstadgade integritet kräver att verkställighetsåtgärder utgår från brott mot en tydligt artikulerad stadga eller regel. ”

En avgörande del av branschens framtid

Förutom att kritisera byrån har Pierce också lagt fram några djärva policyförslag angående kryptoområdet. I februari skissade hon en plan för en säker hamnbestämmelse som kommer att ge utvecklarna en treårsperiod för att bygga decentraliserade nätverk utan att behöva vara rädd för lagliga åtgärder från SEC.

Pierce har också varit en vokal förespråkare för självreglering i kryptoområdet. I ett offentligt samtal från mars 2019 hävdade hon att självreglering skulle förbättra samarbetet och möjliggöra större interaktion mellan branschmedlemmarna. Medan hon kanske inte kan göra mycket nu, kommer Pierces pro-crypto-åsikter att göra henne till en allierad i framtiden.

About